Z ostatniej chwili

Skrei – sezon na króla wśród dorszy rozpoczęty

2020-01-14 13:39:25 informacje
img

Skrei to norweski dorsz arktyczny, który odławiany jest wyłącznie w sezonie zimowym na północnym wybrzeżu Norwegii. Przybywa tam, aby złożyć jaja, po czym ponownie wraca do lodowatego Morza Barentsa. Jego ograniczona dostępność oraz walory smakowe sprawiają, że uważany jest za najlepszego dorsza na świecie 

Zimowy wędrowiec

Skrei żyje w lodowatym Morzu Barentsa, ale każdego roku przemierza ok. 2 tys. km w kierunku cieplejszych wód u północnego wybrzeża Norwegii, aby złożyć ikrę. W styczniu do wód u podnóża Lofotów oraz wysp Vasteralen przybywa miliard norweskich dorszy arktycznych, które pozostawiają tam średnio od 2,5 do 5 milionów jajeczek w jednym sezonie.  Wtedy również rozpoczynają się połowy tej ryby. Po tarle, które ma miejsce głównie w marcu oraz
w kwietniu, Skrei wyrusza w podróż powrotną i tym samym 30 kwietnia sezon na króla dorszy dobiega końca. Dlatego okres od stycznia do kwietnia to idealny czas, aby nabyć świeżego sezonowego Skrei.

Zrównoważone połowy Skrei

Skrei pochodzi z największych i najstabilniejszych zasobów dorsza, a jego połowy należą do najbardziej zrównoważonych na świecie. To efekt prowadzonej przez Norwegię polityki rybołówstwa. W latach 90. XX wieku powstała obowiązująca do dziś koncepcja zrównoważonego rozwoju. Zakłada ona m.in. stosowanie wyważonych kwot połowowych, które w tym roku wynoszą 993.000 ton, przy czym na Norwegię przypada ok. 413.000 ton, w połączeniu z zakazem odrzutów. Dodatkowo jest to także zmniejszenie floty, surowe przepisy dotyczące metod połowu, jak również bieżące kontrole. Zrównoważone zarządzanie zasobami zostało uznane przez WWF i jest certyfikowane przez Radę Zarządzania Zasobami Morskimi (MSC). Od 2005 r. Skrei jest rybą chronioną.

Certyfikacja i gwarancja świeżości 

Warunki połowu, a także proces przygotowywania Skrei do eksportu są jasno określone i ściśle przestrzegane przez norweskich rybaków oraz przetwórców. Dzięki temu świeża ryba zachowuje swoje wartości odżywcze i walory smakowe nawet 12 dni od daty złapania. Ponadto nazwa handlowa Skrei® przyznawana jest wyłącznie przez norweskie zakłady produkcyjne dla arktycznych dorszy zimowych, które zostały złowione, a następnie przerobione i opakowane zgodnie z ustalonymi, surowymi regułami urzędowej normy (NS 9406: 2013). Są to ryby pierwszej klasy pochodzące ze zrównoważonych połowów, co potwierdzone jest certyfikatem jakości. 

Wartości odżywcze Skrei 

Skrei jest rybą dziką, pochodzącą z morza, która pracuje przez cały sezon. Dzięki podróży przez surowe wody zyskuje jędrne, chude, białe mięso, które charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 – posiłek złożony ze Skrei pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę cenną substancję, które wynosi 1-1,5 g. Bogaty jest także w białko (16,9 g na 100 g mięsa ryby) oraz posiada małe ilości tłuszczu (0,6 g na 100 g ryby). Co więcej, jest doskonałym źródłem selenu, sodu, potasu i jodu.

Page generated in 0.0138 seconds.