Z ostatniej chwili

Sezonowa zupa krem z cukinii

2018-09-12 14:48:15 informacje
img

Zupa w postaci gęstego i pożywnego kremu, o subtelnym, jednakże bardzo ciekawym smaku. Podstawą zupy jest cukinia, stąd delikatny pastelowo-zielony kolor. Jako dodatki, które razem finalnie smakują naprawdę wyśmienicie, są: drobniutko posiekana i podsmażona szynka szwarcwaldzka, feta oraz makaron Lubella Jajeczna 5 jaj w postaci krajanki, który smakuje i wygląda jak domowy.
Oprócz krajanki Lubella ma w swojej ofercie nitki i wstążki, również przygotowywane z 5 jaj i 3-krotnie wałkowane, dzięki czemu makaron jest pulchny i delikatny.

Krem z cukinii
/3-4 porcje/:
* bulion warzywny - 800 ml (lub bulion mięsny)
* cukinia - 500 g
* ziemniaki - 300 g
* cebula - 1 duża
* czosnek - 2 ząbki
* masło klarowane - 2 łyżki
* sól, pieprz - do smaku
Dodatki:
* makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka - 300 g
* szynka szwarcwaldzka - 80 g
* feta - 40 g

Przygotowanie:
1. Do garnka wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować.
2. Kiedy wywar zacznie się gotować, dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ - o ile cukinia jest duża, to należy wydrążyć gąbczasty środek).
3. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy.
4. Kiedy warzywa będą miękkie, należy zmiksować na gładki krem.
5. Doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj, drobno pokruszoną fetą oraz drobno pokrojoną i podsmażoną szynką szwarcwaldzką.

Smacznego!

Page generated in 0.0502 seconds.