Z ostatniej chwili

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa - wegetariańskie inspiracje

2019-03-20 11:56:03 informacje
img

Koniec zimy to doskonała okazja, by zastanowić się nad swoim jadłospisem i wprowadzić do niego kilka zdrowych nawyków. Już niedługo na grządkach i bazarkach pokażą się pachnące nowalijki. Nic dziwnego, że 20 marca – dzień poprzedzający rozpoczęcie kalendarzowej wiosny – został okrzyknięty Dniem Bez Mięsa. Może ten jeden dzień przeobrazi się w nowy, zielony zwyczaj?
Głównym założeniem Dnia Bez Mięsa jest propagowanie idei wegetariańskiego odżywiania jako korzystnego dla człowieka i całego środowiska. Niezależnie od poglądów czy przekonań wzbogacanie diety o produkty roślinne może wyjść tylko na zdrowie.
* Wegetariański sen
Wszystko zaczęło się w Stanach Zjednoczonych. Dzień Bez Mięsa został zorganizowany po raz pierwszy w 1985 r. przez aktywistów działających na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Ich celem było przede wszystkim zwrócenie uwagi na zdrowe nawyki żywieniowe, które od najmłodszych lat wpływają na zdrowie człowieka. 20 marca wypełniony jest wykładami na temat roślinnej diety, festiwalami i warsztatami kulinarnymi. W końcu praktyczne rozwiązania najbardziej działają na wyobraźnię. Nawet burger – znak rozpoznawczy amerykańskiej kuchni – doczekał się wegetariańskiej metamorfozy. Umiejętnie przyprawiony, bogaty w różnorodne składniki burger z tofu sprawi, że łatwo będzie zapomnieć o jego mięsnym odpowiedniku.

Burger z tofu
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
150 g tofu
4 bułki do hamburgerów
Sos słodko-kwaśny Knorr
4 liście sałaty lodowej
1 czerwona papryka
2 cebule dymki
80 g kiełków fasoli mung
100 g ananasa z puszki
1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka Imbiru z Nigerii
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Sos sojowy, dwie łyżeczki oleju, sok z cytryny oraz przyprawy dokładnie wymieszaj.
Pokrojone na 4 plastry tofu umieść w marynacie na godzinę.
Obrane i wypłukane dymki pokrój w piórka. Odsącz ananasa i pokrój go na drobne kawałki, następnie oczyść i pokrój paprykę.
Smaż tofu na rozgrzanym oleju po około 8 minut z każdej strony.
Przekrojone bułki podgrzej lekko na suchej patelni. Na dolną część połóż 2 liście sałaty, paprykę, kiełki i tofu.
Zagotuj sos Słodko-kwaśny Knorr, następnie dodaj dymki i ananasa oraz ponownie zagotuj. Nałóż sos na bułkę z dodatkami i przykryj drugą połówką bułki.

* Nowa tradycja
Przejście na wegetarianizm u wielu osób wzbudza rozmaite obawy. Zwykle dotyczą znacznego ograniczenia kulinarnych możliwości. Dzień Bez Mięsa to świetny pretekst, by uświadomić sobie, że roślinne gotowanie może znacznie bardziej poszerzyć kulinarne horyzonty. Poszukiwanie nowych przepisów i smaków otwiera możliwości, które do tej pory nawet nie przyszłyby do głowy. Niektórzy obawiają się konfrontacji z rodziną i zwyczajami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Zwłaszcza gdy mowa o polskiej kuchni, w której mięsa nie brakuje. Bez obaw! Nawet roślinne święta mogą być pyszne i efektowne. Jak to zrobić? Szef Kuchni marki Knorr poleca sprawdzony przepis na żurek z ziemniaków z serem kozim.

Żurek z ziemniaków z serem kozim
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 7
Składniki:
500 ml zakwasu na żurek
2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
3 Liście laurowe z Turcji Knorr
5 sztuk ziela angielskiego z Meksyku Knorr
1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
4 ziemniaki
1 batat
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 grzyby suszone
50 g sera koziego
8 jajek przepiórczych
1 łyżka startego chrzanu
2 łyżki śmietany
1 garść natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 szczypta soli
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
Zalej grzyby szklanką wrzątku, przykryj i zostaw na 10 minut, później pokrój je w cienkie paski i zachowaj wywar. Posmaruj oliwą ziemniaki, oprósz solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź je, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, następnie wymieszaj z majerankiem.
Obierz batata i pokrój go w cienkie plastry. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj oliwą i ułóż plastry warzywa. Skrop oliwą, oprósz pieprzem i solą, włóż na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego na 180˚C. Ugotuj jajka na twardo i obrane pokrój na połówki.
Rozgrzej w garnku olej, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Wlej wywar z grzybów, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dodaj grzyby i zagotuj.
Wlej do garnka wywar warzywny, doprowadź do wrzenia, a następnie na mniejszym ogniu gotuj przez 10 minut. Później wlej zakwas i zagotuj. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec dopraw do smaku chrzanem i zapraw śmietaną.
Żurek serwuj udekorowany chipsami z batata, dodaj pokruszony ser kozi i połówki jajek.

* Jeśli nie mięso, to co?
To fakt, że mięso jest bogate w białko. Jednocześnie istnieje ogromna ilość roślinnych produktów, które są w stanie dostarczyć je ludzkiemu organizmowi. Jak powinna wyglądać wegetariańska spiżarka? Soja to podstawa! Ważnym elementem diety są artykuły zbożowe, możliwie jak najmniej przetworzone. Mięsista struktura grzybów pomoże w razie tęsknoty za mięsnymi specjałami. Orzechy i kiełki nie tylko dostarczają dobroczynne substancje, ale znacznie podnoszą atrakcyjność potraw. Warzywa strączkowe, np. fasola i groch, pozwalają wyczarować cuda na talerzu. W tym warzywne kotleciki i pasztety! Jednakże prawdziwymi przebojami roślinnej kuchni od lat są soczewica i ciecierzyca. Koniecznie wypróbujcie przepis na falafele z ciecierzycy, by przekonać się o tym na własnym podniebieniu!

Falafele z ciecierzycy
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 puszki ciecierzycy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
1 pęczek pietruszki
1 pęczek natki kolendry
100 ml oleju do smażenia
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
25 ml soku z cytryny
kilka liści sałaty
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego koperku
2 chlebki pita
Sposób przygotowania:
Wypłukaną ciecierzycę, posiekany czosnek, cebulę, kolendrę i natkę pietruszki umieść w mikserze, dodaj kostkę rosołową, mąkę, kmin i wszystko razem zmiel na gładką masę.
Z otrzymanej masy uformuj małe kulki i lekko rozpłaszcz, następnie kotleciki smaż na złoty kolor w gorącym, głębokim tłuszczu.
Wymieszaj jogurt z sokiem cytrynowym, koperkiem i miętą. Powstały dip dopraw do smaku pieprzem.
Usmażone kotelciki podawaj na sałacie z chlebkiem pitem i dipem czosnkowym.
[Dostarczył infoWire.pl]

Page generated in 0.0224 seconds.