Z ostatniej chwili

Kupując świadomie, dbasz o zdrowie i pomagasz chronić środowisko

2019-03-15 11:15:41 informacje
img

15 marca obchodzony jest Europejski Dzień Konsumenta. Zgodnie z wynikami badań konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie oraz środowisko. Dowiedz się na przykładzie soków, w jaki sposób sięgając po produkty spożywcze, można łączyć zrównoważoną dietę z przyjaznym dla środowiska stylem życia.
* Sok pod lupą lekarzy i dietetyków
Zdrowie jest najważniejsze – ta dobrze znana maksyma staje się wyznacznikiem zakupów większości klientów. Według badania przeprowadzonego przez IQS 85% konsumentów zwraca uwagę na informacje zawarte na etykiecie produktów o ich wpływie na organizm. – Polscy konsumenci są coraz bardziej zainteresowani zdrowym trybem życia, a co za tym idzie, żywnością naturalną. W ten trend wpisują się np. soki w opakowaniach kartonowych – komentuje dr hab. inż. Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: – Soki, także te z soku zagęszczonego to produkty, które pochodzą z warzyw lub owoców, często zbieranych w szczycie sezonu, w którym zawartość substancji odżywczych jest najwyższa. Dlatego produkty wytworzone z tych surowców charakteryzują się podobnym poziomem składników mineralnych i witamin. Np. szklanka soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Witamina ta m.in. wspiera właściwe funkcjonowanie narządu wzroku i pomaga zachować zdrową skórę.
Przeprowadzone badania również wskazują, że specjaliści, którzy pełnią ważną rolę w zakresie edukacji konsumentów o elementach diety, zwracają uwagę na najważniejsze, korzystne cechy soków zagęszczonych, np.:
- 74% badanych specjalistów (lekarzy i dietetyków) wie, że soki zagęszczone są zdrowe, gdyż nie zawierają konserwantów. Dr Włodarek potwierdza: – Zgodnie z obowiązującymi przepisami, soki są pozbawione wszelkich sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, a także aromaty, barwniki czy różnego rodzaju słodziki. To zdecydowanie wpływa na jakość produktu, a co za tym idzie, na nasze zdrowie.
- 79% badanych specjalistów (lekarzy i dietetyków) wie, że soki zagęszczone są zdrowe, gdyż zawierają tylko naturalne cukry, pochodzące z owoców i warzyw. – Sama nazwa sok owocowy powinna być dla konsumentów sygnałem, że nie zawiera żadnych cukrów dodanych. Producent, dosładzając soki owocowe, pomidorowe lub 100% warzywne złamałby prawo – podkreśla dr Włodarek.
* Sok w opakowaniu kartonowym
Zmiana stylu życia i trybu pracy często powoduje, że konsumenci szukają szybkich i prostych rozwiązań, ale równocześnie zdrowych i przyjaznych dla środowiska produktów. Przykładem może być sok w opakowaniu kartonowym, które zapewnia sokom dłuższy termin przydatności do spożycia, przy jednoczesnym utrzymaniu wartości odżywczej soków. Warto także podkreślić, że wszystkie materiały wchodzące w skład opakowania kartonowego do płynnej żywności nadają się do przetworzenia. To znaczy, że cały karton, łącznie z nakrętką można poddać dalszemu przetwarzaniu. 
– Porcja soku, zarówno ze względu na wartość odżywczą oraz często wygodną formę, którą zapewniają m.in. opakowania np. poręczne kartoniki, może stanowić element zbilansowanej diety. Jest to także jedna z minimum pięciu porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia – dodaje dr. Włodarek.
Warto zatem dokonywać świadomych wyborów żywieniowych i podjąć #wyzwanie5porcji, spożywając minimum 400 g warzyw, owoców i porcję soku każdego dnia. 

Page generated in 0.0264 seconds.